Iluminatul cu tuburi neon

Dacă în compania dumneavoastră iluminatul este asigurat de tuburi cu descărcare în vapori de mercur, aşa numitele tuburi neon, atunci instalarea starterelor Entervill reprezintă cea mai bună afacere pe care o puteţi face. Veţi economisi sume importante de bani, şi veţi avea acces la tehnologii de control al iluminatului care în prezent nu sunt disponibile pentru tuburile neon.

Despre starterul Entervill

Starterul Entervill (vezi fotografia alăturată) este un dispozitiv electronic de dimensiuni reduse care se inserează în corpurile de iluminat cu tuburi neon (într-un limbaj nu foarte tehnic, se inserează între tuburile neon şi reţeaua electrică).
Efectele instalării acestui dispozitiv sunt următoarele:
  • economiseşte energie electrică
  • elimină clipitul, crescând astfel calitatea iluminatului
  • prelungeşte viaţa tubului neon de peste 3 ori, prin amorsarea fără filamente.
  • aprinde neoanele arse, din acelaşi motiv (amorsarea fără filamente).
  • deschide o paletă largă de opţiuni de automatizare a iluminatului cu tuburi neon (aceste opţiuni nu sunt disponibile cu alte tipuri de startere).
Totul a pornit de la o idee extrem de veche, cunoscută de electronişti şi de fizicieni de zeci de ani: neoanele pot fi "aprinse" în două moduri: modul clasic şi un mod extrem de economic: străpungerea prin frecvenţă a gazului. În varianta a doua tubul neon consumă mult mai puţină energie electrică.

De ce consumă tubul doar 45% energie electrică cu starterul nostru?

Dintr-un motiv foarte simplu: funcţionarea tubului neon la rece. Mai puţină căldură produsă înseamnă facturi de energie electrică mai mici. 
Varianta clasică: tubul neon are în ambele capete câte un filament (o rezistenţă electrică). Aceste două filamente sunt încălzite până la incandescenţă, încep să emită electroni, electronii amorsează plasma pe toată lungimea tubului, şi plasma emite lumină. Vă rog să observaţi că încălzirea filamentelor nu produce direct lumină, ci este un consum indirect, circumstanţial, care creează condiţiile necesare amorsării plasmei. Dacă plasma se poate aprinde fără încălzirea filamentelor, atunci acest consum devine un consum inutil, o irosire de resurse. Starterul Entervill reduce consumul exact prin această metodă: amorsează plasma fără a încălzi filamentele.
Varianta Entervill: filamentele din capetele tubului rămân reci, şi de fapt prin ele nu trece curent electric. Plasma se amorsează printr-o metodă mult mai elegantă: amorsarea prin frecvenţă.

De ce nu s-a realizat până acum acest dispozitiv?

S-a realizat demult, dar aparatul propriu zis era extrem de scump. Deşi principiul fizic este simplu de enunţat şi de înţeles, şi a fost testat în variante de laborator de zeci de ani, problema era una de costuri: cum se poate realiza un starter care să furnizeze peste 30 kHz, şi să fie constituit din componente electronice banale? Altfel spus, cum să realizăm acest startere astfel încât să nu coste cât un televizor?
Inventatorii starterului Entervill au primit medalia de aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva în aprilie 2009, nu pentru că au inventat un principiu, ci pentru că au reuşit să pună în practică la costuri sustenabile un principiu cunoscut.


Avantaje