Comerciantul îmi spune că şi starterul lui aprinde tubul fără filamente. Cum pot verifica?

25 august 2011


Aveţi două căi foarte simple de aflare dacă starterul are nevoie de filamentele tubului sau nu:
1. Folosiţi un neon ars (înnegrit la un capăt, cu un filament rupt sau cu ambele filamente rupte). Dacă starterul aprinde acest neon deşi el nu mai are filamente, atunci într-adevăr starterul este economizor de energie. Dacă, în schimb, neonul nu se aprinde, atunci starterul este de tip clasic, şi are nevoie de filamentele tubului pentru a-l amorsa. Un starter clasic nu poate economisi energie electrică, întrucât filamentele consumă destul de mult (aproximativ 55% din energia consumată de întregul tub). Cu acest test simplu mai puteţi vedea ceva: neoanele care acum sunt aruncate, ca fiind stricate, luminează perfect cu un starter de ultimă generaţie (de aici prelungirea duratei de viaţă a tubului).
2. Se poate testa şi cu un neon nou, cu filamentele intacte, astfel: conectaţi doar un singur pin din capetele neonului. Dacă neonul se aprinde, atunci starterul nu foloseşte filamentele.
Neonul are la fiecare capăt doi pini de culoare galbenă, în total patru pini (contacte). Un starter clasic are nevoie să conecteze toţi aceşti pini pentru a putea amorsa neonul, deci de la starterul clasic pleacă spre neon patru conductori.
În schimb, un starter care amorsează neonul fără filamente nu are nevoie decât de un singur pin de la fiecare capăt! În consecinţă, dacă de la starter pleacă spre neon doar doi conductori, şi neonul este conectat în circuit cu câte un singur pin de la fiecare capăt, atunci în mod sigur prin filamente nu va trece curent electric. Se poate astfel vedea cu ochiul liber că starterul este economizor de energie.
Am observat în ultima vreme că există tendinţa la comercianţii de startere să susţină că şi starterul lor funcţionează fără filamente. Nu vă lăsaţi păcălit: dacă starterul funcţionează fără filamente, atunci testul acesta nu poate da greş: neonul trebuie să se aprindă cu doar câte un singur pin conectat la fiecare capăt.

Pentru a merge la lista de întrebări, daţi click aici.