Sume economisite. Exemple.

  • 80.154 RON = 20.000 eur se economisesc anual la mia de tuburi de 58 w, utilizate non-stop.
  • 23.790 RON = 5.500 eur se economisesc pe an la o mie de tuburi de 58 w utilizate 8 ore pe zi, doar în zilele lucrătoare.
  • 50.808 RON = 11.950 eur se economisesc pe an la o mie de tuburi de 36 w, utilizate non-stop (zi lumină).
  • 27.144 RON = 6.386 eur economii anuale la o mie de tuburi de 36 w utilizate în doua schimburi (16 ore pe zi, doar în zilele lucrătoare).
Supermarketurile şi hypermarketurile reprezintă un exemplu foarte bun pentru ce înseamnă economia realizată de starterele Entervill.
Un supermarket obişnuit are 5000 de tuburi neon de 58 w. Durata de utilizare a iluminatului este de 16 ore pe zi, în fiecare zi (inclusiv în weekenduri).
Prin inserarea de startere Entervill în corpurile de iluminat, acest supermarket va economisi 214.110 lei pe an = 50.300 eur pe an.
Chiar dacă raportăm cei 50.000 de euro la veniturile anuale ale unui hypermarket (zeci de milioane de euro), totuşi suma rămâne mare în cuantum, şi nu poate fi găsit niciun efect benefic pentru cheltuirea ei. Sunt bani irosiţi.

Costul starterului în ore de utilizare

În câte ore de utilizare se amortizează un starter Entervill?
Aveţi câteva exemple în continuare.
  • Starterul 258 îşi amortizează propriul cost (102 lei fără TVA) în 3818 ore = 5 luni
  • Starterul 336 îşi amortizează propriul cost (109 lei fără TVA) în 4340 de ore = 6 luni de utilizare a iluminatului
  • Starterul 418 îşi amortizează prin economiile realizate propriul cost în 6772 ore = 9,6 luni de utilizare.
Puteţi profita de aceste rate mari de amortizare, fără să investiţi bani: instalaţi-vă starterele şi plătiţi doar sumele economisite. Mai multe amănunte la secţiunea "Profit fără investiţii".

Economie cu starterele Entervill

Pe ce se duc banii?

Pentru fiecare lumen emis de sistemele de iluminat, există diverse posibilităţi de a estima costurile.  Probabil că cel mai cuprinzător indicator este costul total pe lumen emis.
Costul total este compus din mai multe componente: 
-costurile cu energia electrică,
-costurile cu consumabilele (tuburile neon, + alte consumabile cu o pondere mai mică în cost), şi
-costurile cu mentenanţa sistemului de iluminat (ore x angajat x costul orei de muncă).

Energie electrică

Neoanele pe care le aveţi instalate în compania dumneavoastră, consumă de două ori mai multă energie electrică faţă de cât vor consuma după instalarea starterelor Entervill. Cu alte cuvinte, plătiţi dublu către furnizorul de energie electrică pentru exact aceeaşi lumină (pentru o comparaţie între parametrii luminii, precum şi alte întrebări frecvente, daţi click aici). Cum este posibil? Aşa cum am explicat în secţiunea "Starterul Entervill" - tuburile se aprind fără filament în versiunea Entervill. Cele două filamente ale fiecărui tub în consumă curent atâta timp cât arde neonul dacă se foloseşte un starter clasic. Astfel se consumă o mulţime de energie electrică. Această energie electrică nu este folosită în niciun fel pentru iluminatul propriu zis (nu produce lumină), ci este un consum circumstanţial.

Energie electrică reactivă

Cos fi al acestui dispozitiv este 0,96-0,98. Aceasta înseamnă că energia reactivă care încarcă reţeaua electrică şi este facturată de distribuitorul dumneavoastră de energie electrică va fi mult mai mică. Cu starterul Entervill rezolvaţi problema factorului de putere, şi în fapt reduceţi factura de energie electrică. Pentru mai multe detalii despre energia reactivă, mergeţi la secţiunea "Ce înseamnă energia reactivă?".


Triplarea duratei de utilizare a tubului neon şi utilizarea neoanelor arse

Până la Entervill, principala cauză pentru care tuburile neon se defectau şi erau înlocuite era degradarea şi ruperea filamentelor. 
Cu starterul Entervill filamentul nu se mai consumă absolut deloc, şi de fapt nu este folosit şi nu este necesar. Se elimină astfel cauza defectării a 99% dintre tuburile neon. De fapt, se elimină total din ecuaţie problema filamentului: dacă printr-o întâmplare aveţi un stoc cu tuburi neon arse care urmau să fie aruncate, vă sfătuim să nu le mai aruncaţi: după instalarea starterelor Entervill, ele vor lumina impecabil încă cel puţin un an.
Practic, viaţa tubului se prelungeşte cu peste 200% pentru tuburile care se aprind şi se sting doar o singură dată la 24 de ore. Mai mult, faţă de tuburile care suferă multe cicluri aprindere/stingere pe zi, şi care acum se înlocuiesc la fiecare 3-4 luni, durata de utilizare creşte de 10 ori (exemplu: tuburile comandate de un senzor de prezenţă).
Şi cu Entervill tuburile vor îmbătrâni şi se vor consuma, dar printr-un proces mult mai lent, şi care în varianta clasică nu apucă să acţioneze (din cauza defectării mult mai rapide a filamentelor): pierderea de gaz. Durează ani de zile până când un tub rămâne fără presiune, deci durează ani de zile până când un tub va trebui înlocuit.


Consumul de ore de manoperă

În fiecare seară, după terminarea programului de lucru, în marile fabrici şi supermarketuri intră în scenă un angajat: electricianul de la mentenanţă. Înarmat cu o scară sau cu o platformă de ridicat persoane, acesta schimbă câteva tuburi neon, care în ziua precedentă s-au defectat.
Imaginaţi-vă acum că tuburile se înlocuiesc de (cel puţin) trei ori mai rar. Regula de 3 simplă ne spune că electricianul respectiv are de lucru de trei ori mai puţin în fiecare seară. La o companie mare, care are mii sau zeci de mii de tuburi, economia de ore x angajat este atât de mare încât uneori se apropie de o normă întreagă - aceasta înseamnă un angajat care se poate ocupa de chestiuni mai importante decât schimbarea de tuburi şi mentenanţa sistemului de iluminat.

Consumul de energie este "în acord" cu lumina

Cu un starter clasic se întâmplă un fenomen interesant, care nu este foarte cunoscut de către consumatori: dacă un tub se defectează (se stinge), consumul de energie electrică rămâne neschimbat, ca şi cum toate tuburile din corpul de iluminat funcţionează. Fenomenul se întâmplă şi dacă se sting mai multe tuburi, sau chiar toate. Aceasta este ca urmare a tipului de aprindere: starterul clasic absoarbe energie din reţeaua electrică indiferent dacă tuburile montate în aval funcţionează sau nu.
Cu starterul Entervill energia absorbită este întotdeauna în acord cu lumina produsă: dacă un tub neon nu luminează, indiferent de motive, puterea absorbită este zero. Dacă un tub luminează la intensităţi scăzute (datorită folosirii unui variator), energia electrică absorbită este corespunzător redusă.


Economii colaterale

Aţi observat, desigur, deseori că în unele parcări sub sau supraterane, tuneluri, depozite, culoare din instituţii, etc., se întâmplă un fenomen greu de explicat în condiţiile economice actuale: tuburile neon ard continuu, deşi traficul de maşini sau persoane este de 2-3 la 10 minute. Practic 99% din timp neoanele luminează degeaba. Explicaţia este simplă: deşi un senzor de prezenţă costă foarte puţin şi economia realizată este substanţială, senzorii de prezenţă pur şi simplu nu pot fi folosiţi în combinaţie cu starterele clasice. Sau pot fi folosiţi, dar tuburile trebuie schimbate la fiecare 2-3 luni, din cauza uzurii accentuate a filamentelor. Economia de energie s-ar anula pe costurile cu tuburile. În asemenea situaţii, combinaţia dintre starterele Entervill şi diverse feluri de automatizări duc economia de energie până la 99%, fără a afecta timpul de viaţă al tubului.
O altă economie colaterală adusă de starterul Entervill este funcţionarea la rece: cantităţi importante de căldură nu mai sunt produse de neoane, şi deci nu mai trebuie eliminate. Un supermarket care are mii sau zeci de mii de tuburi foloseşte un procent însemnat din puterea aparatelor de aer condiţionat doar pentru a extrage căldura produsă de instalaţiile de neoane. Cu Entervill nu mai este necesară această răcire, ceea ce se traduce printr-o nouă economie.
Un tub neon amorsat Entervill are o temperatură maximă de 30 de grade Celsius, pe când un tub amorsat clasic are o temperatură ce depăşeşte 40 de grade Celsius si uneori atinge 50 de grade Celsius.

Pentru a merge la lista completă cu avantaje daţi click aici.